Apabila baby mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang agak cair mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan tinggi karbohidrat berperanan untuk menghilangkan dahaga.
Akhir penyusuan baby akan mendapat susu yang agak
pekat (hindmilk) dan sangat mengenyangkan sbb mengandungi kurang air
berbanding foremilk dan lemak yang tinggi. Hindmilk ada kalori yg tinggi
dan penting untuk beri tenaga serta tumbesaran baby.Kalau ikut mitos
(kata org2 tua), sebelah kanan mknan, sebelah kiri air.Ini Salah, sbb
kedua2 breast kita adalah makanan dan air dan kedua2nya ade foremilk yg
menghilangkan dahaga dan hindmilk yg mengenyangkan.
Foremilk dan hindmilk ni kene seimbang kandungannya. kalau hindmilk lebih dan foremilk kurang boleh menyebabkan dehydration.kalau foremilk lebih dan hindmilk kurang, baby tak kenyang dan pembesarannya pun boleh terbantut.kalau baby meragam dan x puas hati, dia mungkin x menerima susu yang kaya dan berkrim atau hindmilk di hujung penyusuan.Cara terbaik perbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu.Cara ini dapat mempastikan yang baby menerima semua peringkat susu ibu iaitu foremilk dan hindmilk.Sebelah lagi, ibu boleh pam buat stok kalau baby xmo nyusu/ baby sudah kenyang.
Foremilk berwarna kebiruan dan kelihatan seperti
air biasa.Hindmilk kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan
khasiat lemak.Baby perlukan Hindmilk untuk membolehkan berat badannya
meningkat.Cara ini baik untk bantu baby yang kurang berat badan menambah
berat badannya. Baby yang kurang berat badan sejak lahir memerlukan
penyusuan yang kerap sepanjang waktu siang dan malam.Jenis susu ibu :
1.Colostrum – Terhasil pada hari-hari pertama
selepas melahirkan. Ia berwarna kekuningan dan diperkaya dengan antibodi
dan juga protein. Ini menjadikan ia sangat ideal bagi bayi baru lahir.
Ia pekat kekuningan, kaya protein, antibodi dan vitamin juga mineral.
2.Transitional- Cair, berwarna putih. Komposisinya hampir sama dengan susu matang.
3.Susu matang – Lebih cair hampir kebiruan (foremilk) pada awal penyusuan tetapi bertukar putih apabila kandungan lemaknya bertambah (hindmilk).
2.Transitional- Cair, berwarna putih. Komposisinya hampir sama dengan susu matang.
3.Susu matang – Lebih cair hampir kebiruan (foremilk) pada awal penyusuan tetapi bertukar putih apabila kandungan lemaknya bertambah (hindmilk).
So, bagi mereka yang sedang mengandung dan bakal2 ibu serta ibu2 diluar sana, pastikan kalian tahu perkara2 seperti ini ye...dan keunikan susu ibu memang tidak boleh di pertikaikan oleh mana2 pihak pun kerana susu ibu :-
- sentiasa segar (fresh)
- tersedia dalam suhu yang optimum
- tersedia steril
- tiada pencemaran
- tersedia bila-bila masa
- tiada tarikh luput
- species-specific
- susu yang paling sempurna dan paling lengkap untuk bayi
- hanya diperolehi secara semulajadi apabila melahirkan anak
- mengandungi semua nutrien yang perlu untuk bayi
- mengandungi sel hidup / leukosit, hormon, enzim
- mengandungi antibodi
- mengurangkan risiko jangkitan semua jenis penyakit
- tidak pernah/amat jarang sekali memberi kesan alahan atau alergi
- mudah hadam
- komposisinya berbeza untuk bayi pramatang dan bayi cukup bulan
- komposisinya berbeza mengikut umur bayi
- komposisinya berbeza dalam tiap jam dan hari
- komposisinya berbeza dalam 1 penyusuan (awal dan akhir)
- mencetuskan rasa ketenangan kepada bayi dan ibu (sebab itu selalunya bayi akan tertidur selepas menyusu… dan ibu juga!)
Salam sayang dan ukhuwah,
Kak Nadia...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan