Buat putri - putri kesayanganku....

Blog ini adalah khusus mengenai sharing saya dan customer2 saya yang menggunakan produk Shaklee, kisah penyusuan saya sebagai EP MOM selama 2 tahun setengah, semua memori hidupku,semua kegembiraanku, kedukaanku,obsess ku dalam menghayati erti penyusuan,kebanggaan ku mengenai anak2 ku tersayang (Syasya Dan Qistyna) dan buat semua insan-insan di luar sana yang ingin berkongsi pengalamanku...Semoga setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya...


Sahabat2 kesayangan ummi

Doa (Ya Allah...Kabulkan Doa Kami)..

Bismillahirahmanirrahim...Ya Rahman Ya Rahim Ya Allah..Kurniakan rahmat dan kasih sayangMu ke atas kami..Berikan faedah dan kebaikan ke atas semua sahabat yang mengunjungi blog ini, kuatkan ikatan persahabatan dan ukhuwah kami dalam keberkatan Mu, murahkan rezeki kami, permudahkan lah semua urusan kami, kabulkan lah semua permohonan kami, panjangkan usia kami agar kami dapat beribadat kepada Mu dan hidupkanlah dan matikan lah kami dalam cahaya keimanan dan keredhaan Mu...amin...ya rabbalalamin...

Montage Group Intifada

Ahad, 31 Oktober 2010

Aik....ni dah terbalik la pulak....

Salam sayang semua....ya allah memang kebelakangan ni nak mencari masa untuk menulis di blog ni cukup susah...ntah kenapa kerja semakin bertambah2...dengan kursus lagi...tu tak masuk lg kena attend meeting...(hehehe..kalau kena jd PM ntah mcmana la agaknya)...apapun ummi gagahkan jugak nak tulis hr ni kebetulan pula kedua2 anak ummi dah zzzz (sbb penat main kat giant)...apa yg ummi nak tulis ni memang la sgt2 ummi rasa KEADAAN SUDAH MENJADI SEBALIKNYA....


Actually, ini bukanlah pengalaman ummi sendiri...tetapi sahabat lama ummi yang bercerita bersungguh2 dengan ummi...kebetulan sahabat ummi juga bekerja dalam bidang yg sama dengan ummi so, memang menarik la ceritanya...


Al kisahnya, sahabat ummi ni semalam bawa anaknya yang berusia 9 bulan pergi ke salah satu klinik ker***an (nama di samarkan)...tujuannya untuk membawa anaknya untuk timbang berat dan check kesihatan anak...sahabat ummi ini merupakan seorang fully berastfeeding mother dan sgt2 mengambil berat dalam soal susu ibu (juga megamalkan set B dan ESP...wah promote... selesai berat anaknya di timbang....


Nurse : Puan, berat anak puan ni naik sikit sgt la...puan bg makan apa???
Kawan ummi : Oh...mcm biasa la...nasi blend dengan sayur (lobak, kentang dll)...
Nurse : Susu pulak???
Kawan Ummi : (nada bangga)...Susu badan sepenuhnya...
Nurse: Tak campur susu lain???(Formula la tu...)
Kawan Ummi : (Nada Hairan)...Tak la...anak saya baru 9 bulan...
Nurse : (Tersengih dan tanya dengan nada sinis) Oh..ye ke???Cukup ke???Susu cukup ke???
Masyaallah!!!Tergezut sahabat ummi...NI DAH KIRA TERBALIK....nurse plak yg mempersoalkan...
Kawan Ummi : Alhamdulillah cukup...dan saya tambah segala zat dan nutrien dgn makan supplement...
Nurse : Hmmm...tapi anak puan ni beratnya naik sikit sgt...
Kawan Ummi : (mula rasa meluat)...habisss...sebulan nak kena naik sampai 5 kilo ke baru kira sihat???
Nurse : Bukan mcm tu...tp mcm tak cukup susu je anak puan ni...puan tak cuba tambah susu lain????
Kawan Ummi : Cik Misi, saya nak tanya la...kenapa masa saya baru bersalin hr tu, masa susu badan saya tak berapa nak keluar, nurse semua marah giler2 siap ugut nak buang botol susu kalau bawa...sekarang ni bila saya nak bg susu badan sepenuhnya...cakap mcm ni pulak...mcmana ni???
Nurse : (Terdiam kejap)..Bukan macam tu puan...cuma saya tgk berat anak puan ni naik sikit sgt....
Kawan Ummi : (Nada dah mula naik) Habis tu...kena anak jd obesiti ke baru kata ok...bila dah besar nanti sibuk pulak cr ubat nak kuruskan badan...
Nurse : (Nada nak menang jgk)...terpulang la kat puan...saya suggest je...
Tanpa rasa bersalah nak minta maaf atau sebagainya nurse tu terus menulis kat kad baby...


Kawan ummi nak tgk mcmana tahap pengetahuan breastfeeding nurse klinik ke****an ni sebenarnya...
Kawan Ummi : Nak tanya la...berapa lama susu yg di pam letak kat dlm freezer boleh tahan ye...
Nurse : (Garu2 kening)...nanti saya tanya kat kwn saya...tak sure la...(nada sikit pun tak heran...last2 sampai ke sudah tak tanya)...kwn ummi tak puas hati lg...


Kawan ummi : Nurse, boleh tak saya mintak vitamin sbb saya tgh breastfeeding???
Nurse : Hmm...skrg vitamin kita lebih utamakan pd ibu pregnant je...akak makan je makanan berkhasiat...susu badan tu dah cukup baik...
Kawan Ummi : Sepatutnya vitamin kena bg pada ibu hamil dgn breastfeed kan...
Nurse : Wah...setakat ni kita supply vit kat org preggy je...itu pun tak cukup...
Kawan Ummi : Habis???Kalau tak mampu beli....
Nurse : (Nada sebal) Ok La...akak minta la kat depan....


Menggeleng sahabat ummi ni mendengar...bayangkan la kalau kita tak mampu beli supplement sedangkan ianya sgt penting BUKAN SAHAJA SEMASA HAMIL TETAPI JUGA KEPADA BREASTFEEDING MOTHER...TAKKAN LA KITA HANYA 'SAYANGKAN' ANAK KITA SEMASA DLM PERUT SAHAJA, DAH TENTULAH KITA NAK MAKE SURE ANAK SIHAT JUGA DI LUAR...


Tapi, ini hanya segelintir sikap dan senario yg harus dan masih berlaku...ummi tak nafikan ramai nurse2 yg bersikap sebaliknya...jadi, siapakah yg harus di persalahkan...oleh kerana itu lah, maka kita harus mempersiapkan diri dengan segala maklumat yg tepat sebelum menjadi seorang ibu...adakah kita hanya sayangkan anak dengan :-
a) mempersiapkannya dengan pakaian yg mahal2?
b) Perhiasan yang membaluti dirinya?
c) Cuma mengambil berat kesihatannya semasa dlm rahim kita sahaja?


Tetapi, bagaimana dengan kesihatannya setelah di lahirkan/??Kerana itulah ummi memilih :-
a) Menyusukan anak sepenuhnya selagi mampu
b) Memastikan susu yg ummi hasilkan benar2 berkualiti
c) Menambahkan supplement yg sesuai apabila umurnya melebihi setahun setengah...


Bagi ummi, biarlah ummi bersusah2 dahulu tetapi bersenang2 kemudian...dan kerana itu, ummi memilih shaklee sebagai supplement sekeluarga bg memastikan kesihatan ummi dan keluarga terpelihara...tetapi jika allah takdirnya sebaliknya...maka itu di luar jangkauan kita...tetapi JANGANLAH KITA HANYA BERDOA SEMATA2 TANPA BERUSAHA kerana adanya istilah :-


" Bekerjalah kamu seolah2 kamu akan hidup seribu tahun lagi "


Tepuk dada tanya selera...pilihan di tangan anda...


Salam sayang dan ukhuwah,
Kak Nadia...

3 ulasan:

  1. Kak Nadiah pinjam entri ni ye nak share kat blog saya...TQ!

    BalasPadam
  2. eeeeeeeeeeee...geramnye dgn nurse tu..rasa nak tempeleng laju2 aihhhh
    napelah mudah sangat "nasihat" yg dia bagi tu..dia tak sedar ke dah menjatuhkan semangat kakak tu ler...bior le naik sikit janji sihat kan

    BalasPadam

Jom friend dgn kami di Facebook!!

Menyokong Penyusuan Susu Ibu

Menyokong Penyusuan Susu Ibu

Terima kasih kerana singgah....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails