Buat putri - putri kesayanganku....

Blog ini adalah khusus mengenai sharing saya dan customer2 saya yang menggunakan produk Shaklee, kisah penyusuan saya sebagai EP MOM selama 2 tahun setengah, semua memori hidupku,semua kegembiraanku, kedukaanku,obsess ku dalam menghayati erti penyusuan,kebanggaan ku mengenai anak2 ku tersayang (Syasya Dan Qistyna) dan buat semua insan-insan di luar sana yang ingin berkongsi pengalamanku...Semoga setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya...


Sahabat2 kesayangan ummi

Montage Group Intifada

Doa (Ya Allah...Kabulkan Doa Kami)..

Bismillahirahmanirrahim...Ya Rahman Ya Rahim Ya Allah..Kurniakan rahmat dan kasih sayangMu ke atas kami..Berikan faedah dan kebaikan ke atas semua sahabat yang mengunjungi blog ini, kuatkan ikatan persahabatan dan ukhuwah kami dalam keberkatan Mu, murahkan rezeki kami, permudahkan lah semua urusan kami, kabulkan lah semua permohonan kami, panjangkan usia kami agar kami dapat beribadat kepada Mu dan hidupkanlah dan matikan lah kami dalam cahaya keimanan dan keredhaan Mu...amin...ya rabbalalamin...

Ahad, 1 Januari 2012

Bagaimana ummi mengatasi masalah rambut gugur...

Salam sayang semua...hari yang seronok kerana di Penang masih bercuti sbb Tahun Baru jatuh hari ahad...so, sbb ahad mmg cuti, cuti umum tu di ganti pada hari berikutnya...yabedabeduuu...


Hmmm...hari ni ummi nak share pulak pengalaman ummi dalam mengatasi masalah rambut gugur...korang ada masalah yang sama ke???So, jom layan...


Sebenarnya, masalah ummi ni timbul dah lama...tapi, tak la seteruk akhir2 ni...maklum lah...sepanjang hari bekerja dan bila keluar rumah ummi memang pakai tudung...so, patutnya, kena lbh la penjagaannya kan...tapi, ummi ambil remeh keadaan ni...dah la pakai syampu tak tetap..kejap pakai jenama ni, kejap pakai jenama tu...(masa tu tgk mana yang offer)..yang lebih teruk lagi...kadang2 lepas basuh rambut, tak sempat keringkan betul2 terus pakai tudung...suka hati je kan...memang masa tu ummi tak fikir panjang dan ambil mudah penjagaan rambut ni...dan keadaan ini lebih buruk apabila ummi melahirkan anak...rambut yang sebelum ini gugur sedikit dah bertambah banyak...malahan sesetengah tmpt mula menampakkan sedikit kulit kepala...Oh Tidakkkk!!!!


Bermacam2 cara ummi cuba...sebut je syampu apa...semua ummi pernah try...keluar je iklan yang bagus sikit kat tv, malam tu jugak ajak en hubby beli...(agak2 kalau hitung2 dah beribu habis agaknya)...sampaikan petua org2 tua semua daku redah...segala tok nenek inai semua dah letak tapi sekejap je solve pastu masalah ni berulang lagi...


Kebetulan, sejak ummi menjadi pengguna setia produk2 shaklee yang sgt2 semulajadi ni, ummi mula mengambil tahu tentang segala keperluan tubuh badan manusia (hmmm..kalau tak belajar atau ambik tahu ttg vitamin2 ke atas tubuh badan manusia, mcmana nak konsult org kannn)...apa yang perlu, apa yang kurang dan apa yang sesuai untuk mengatasinya...


So, melalui pembacaan, diskusi dengan mereka yang berpengetahuan ttg pemakanan tambahan dan pengalaman yang ummi sendiri lalui, inilah fakta yang ummi temui :-


1) Penurunan mendadak Estrogen selepas bersalin: Kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbahan rambut berlaku dengan baik. Tetapi sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur
.
2) Pengambilan makanan berproses sebagai diet harian: Rambut juga seperti rumput hijau di padang, perlukan bekalan nutrient dan air yang cukup agar ia tumbuh subur. Pengambilan diet dengan makanan berproses menyebabkan badan kita sukar untuk menerima nutrient yang cukup untuk berfungsi. Otak akan menghantar gelombang untuk mengambil nutrient dari rambut kerana rambut secara amnya tidak mempunyai fungsi penting dalam meneruskan aktiviti harian. Kerana kekurangan nutrien seperti zinc, zat besi, protien dan lain-lain menyebabkan rambut kusam dan akhirnya gugur.


3) Stress: Stress memerlukan banyak B-complex, maka dengan kurangnya B-complex dalam tubuh makan zat ini akan di serap seperti di atas dari Rambut. Stress juga menyebabkan sekatan pada salur darah yang menyukarkan penyaluran nutrient kepada rambut.

(sumber :  Aula )


Oleh itu, ummi ambil keputusan untuk cuba perkara - perkara berikut :-
1) memilih syampu dan perapi yang lebih natural (banyak sgt guna bahan kimia kottt sblm ni)
2) ambil supplement yang membantu merawat rambut yang lebih mengandungi multivitamin dan mineral, zink dan protein
3) memastikan rambut benar2 kering sebelum bertudung
4) apabila free hair (duk kat rumah), lembapkan rambut dengan minyak zaitun
5) kawal stress dan of course minum banyak air kosong


So, ini syampu dan perapi yang ummi pilih :
rangkaian syampu dan perapi prosante  dari SHAKLEE
Supplemen yang ummi ambil pula ialah :-
zinc complex

Vitalea Iron Formula

Energizing Soy Protein (ESP)

Minyak zaitun yang ummi pilih :-
Minyak Zaitun Shurah

Dan cara nak kawal stress (sbb kerjaya ummi memang stress):-


a) Amalkan zikir2 dan pasang alunan ayat2 suci al quran (kalau di pejabat) - kalau kat rumah of course main dgn anak2 adalah menenangkan jiwa...
b) minum air kosong banyak2...
c) Makan B Compleks (berperanan selaku anti stress ummi yang paling baik)
B Complex with folic acid

Alhamdulillah, semenjak lebih sebulan ummi amalkan perkara2 di atas, keguguran rambut ummi mula berkurangan sedikit demi sedikit dan ummi perasan ada rambut2 baru mula tumbuh...


Jika anda ingin mencuba, sms ummi di 012-3975808 atau email ummi di nadeeyya_kk@yahoo.com.


**Nota : Setiap manusia di jadikan Allah berbeza2...oleh itu, kesannya berbeza2 antara satu sama lain...ada yg cepat dan ada yang lambat...dan mohon tidak menyalahkan produk ini kerana reaksi badan manusia yang berbeza...Terima Kasih...


Salam sayang dan ukhuwah,
Kak Nadia
012-3975808
nadeeyya_kk@yahoo.com

6 ulasan:

  1. Aida pun ada masalah keguguran rambut nie..bila potong baru dia tak gugur.

    BalasPadam
  2. Tu laaa...kak nadia pernah gak potong pendek...mmg berkesan..tp kejap je..bila panjang sikit je jadik balik...tension jek...sblm ni pun kak nadia dah cuba mcm2...alhamdulillah, yang ni serasi...kalau tak hubby bising sbb rambut bersepah2 sana sini...:-)

    BalasPadam
  3. Bg lelaki mcm mane plak? Bleh ke ambil vitamin yg same?

    BalasPadam
  4. rambut saya pun banyak gugur lepas bersalin..mcm nak botak pula

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails